Запитати владу про гроші

Опубліковано #khanasV On 00:29

Змусити владу звітувати про використання бюджетних коштів вкотре намагається молодіжна організація "Нівроку”. Цьогоріч тут підготували проект порядку публічного представлення такої інформації.
Про це йшлось під час засідання Тернопільського прес-клубу 23 вересня. Активісти розповіли про свій попередній досвід, про довготривалі процеси отримання такої інформації за допомогою суду.

- Проблема у тому, що процес звітування про використання бюджетних коштів - не прозорий, - наголосив керівник проектів Володимир Ханас. -А доступ до інформації про місцевий бюджет досі закритий. Відтак люди не знають, на що саме влада витрачає їхні гроші.
У "Нівроку” пропонують для вирішення цих проблем свій "Порядок публічного представлення…", який уже представили депутатам облради .
- Тут є чотири позиції. Зокрема публічне представлення інформації, яке передбачає представлення головними розпорядниками коштів або за їхнім дорученням уповноваженою особою звіту про виконання коштів обласного бюджету в присутності журналістів, депутатів місцевих рад та інших зацікавлених осіб, - пояснює Володимир Ханас. - Проведення публічного представлення інформації головних розпорядників коштів, яке передбачає можливість поставлення запитань до особи, що представляє звіт. А також можливість подання альтернативної точки зору стосовно обговорюваних питань.
Крім того, наголосив пан Ханас, інформація, яку висвітлюють під час публічного представлення, підлягає обов’язковому оприлюдненню. Йдеться про детальний звіт використання державних коштів. Це пропонують зробити за допомогою офіційних сайтів головних розпорядників коштів, їхніх друкованих видань.
- Порядок прописаний відповідно до нового кодексу, - каже один із ініціаторів порядку, депутат облради Олег Сиротюк. - Це вже достатньо допрацьований варіант.
За його словами, упродовж останнього року законодавча база поповнилась відповідними актами, які дають можливість отримати громадянам доступ до інформації. Відтак задля запуску в дію такого способу отримання інформації громадськість має активізуватись та питати владу за кожну витрачену копійку. Однак у тому, що порядку будуть дотримуватись, сумніваються навіть його співавтори.
- Якщо його прийме сесія облради - це вже буде інструмент, за яким мешканці області зможуть побачити і вимагати інформацію про використання бюджетних коштів, - зазначив пан Сиротюк. - Хоча відразу хочу сказати, що маємо сумний досвід не тільки в нашій області, а й у всій державі, коли органи виконавчої влади не виконують рішень органів представницької влади. Такі випадки у нас вже відбувалися неодноразово.

0 Response to 'Запитати владу про гроші'

Дописати коментар

Прихильники