14 листопада об 11 годині в конференц-залі готелю «Тернопіль» відбулася прес-конференція  «Виборча кампанія 2012: голосування і фальсифікації волевиявлення». Ініціатором зустрічі виступив керівник проекту,  спостерігач від коаліції "За прозорі вибори", політичний експерт Володимир Ханас. Захід відбувся в рамках проекту ТМО "Нівроку" та коаліції НУО "За прозорі вибори", «Залучення молоді до активної участі у виборах та протидії порушенням під час їх проведення в Тернопільській області».


         «Фальсифікації відбулися успішно – виборам вони не завадили, - жартома почав прес-конференцію Керівник проекту Володимир Ханас, який також відзначив активність громадських спостерігачів від коаліції «За прозорі вибори», проінформував, що коаліція працювала у тісному контакті з колегами по всій Україні та за кордоном, а з результатами фіксації порушень можна ознайомитись на інтерактивній карті http://maidanua.org/vybory2012/ , за хештегами у Твіттері та у групі на Фейсбуці «За прозорі вибори».
Пан Володимир також зазначив, що на переконання команди «За прозорі вибори» порушення на парламентських виборах в Україні мали масовий  характер.  Системно використовувався адміністративний ресурс для підкупу виборців, і для маніпуляцій, коли певним кандидатам приписували здобутки, які були здійснені за рахунок державного бюджету, тобто за кошти платників податків – ремонт доріг, комп`ютеризація класів у школах, спорядження дитячих майданчиків тощо.
На думку команди проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012”, очевидні системні порушення було виявлено і в день голосування. На більшості виборчих дільниць на порушення запізнілого рішення ЦВК, не було вивішено таблички, що в кабінах для голосування не відбувається відео спостереження, хоча до цього зобов’язала комісії ЦВК. На більшості  дільниць громадян не ознайомили з протоколами підрахунку голосів. Всі ці факти свідчать про загальну тенденцію до спотворення  вільного формування волевиявлення. «Абасолютно підтримую думку Наталії Зубар про те «Чи вважати ці факти такими, що істотно вплинули на результати виборів – мають вирішувати спостерігачі,  в разі потреби – суди, а в остаточному підсумку – саме суспільство»   - завершив Володимир Ханас.
Голова ТММГО «Файне місто» та співкоординатор коаліції «За прозорі вибори» Рустам Ергешов підкреслив, що молодь активно долучилась до процесу виборів. Звичайно, нас сприймали по-різному. Будучи на різних округах нашої області, ми виявили не один факт порушення. Це і пряма агітація на виборчих дільницях, відсутність оголошень про проведення відеозйомки. Також одна людина намагалась проголосувати на столі ДВК. Це, мабуть, ті порушення, на які варто було б акцентувати увагу. 

0 Response to 'В. Ханас про фальсифікації на виборах'

Дописати коментар

Прихильники