YouControl містить інформацію про найсвіжіші санкції Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, яка доступна користувачам у будь-який момент і може стати у нагоді кожному. Оновлена інформація допомагає перевірити контрагентів на їх наявність у санкційних списках та запобігти можливим ризикам, зокрема, при укладанні договорів.

У травні було прийнято рішення РНБО “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України. Цей факт підтверджує рішення Президента України. Петро Порошенко затвердив санкції, підписавши указ № 126 14 травня, який набрав чинності з дня його опублікування.
В документі зазначається, що санкції стосуються осіб, які мали відношення до  протиправних дій проти громадян України, а також тих, які були причетні до інформаційної та кіберагресії  проти України тощо.
21 червня РНБО оновила список, додавши ще 14 фізичних та 30 юридичних осіб, які було схвалено указом Президента №176. Оновлений варіант санкційних списків налічує 1759 фізичних та 786 юридичних осіб.

Що заборонили компаніям під санкціями?

На компанії та фізичні особи, що потрапили під санкції, поширюються такі обмежувальні заходи:
•  блокування активів – тимчасове обмеження права особи на користування та розпоряджання належним їй майном;
•  обмеження торгівельних операцій;
•  запобігання виведенню капіталів за межі України;
•  зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
•  анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
•  обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;
•  припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
•  заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
•  інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Законом.
Ці обмеження стосуються і тих осіб, щодо яких раніше вже запроваджено санкції в США та країнах Євросоюзу. Строк дії нових санкцій від 3 років до безстрокового застосування.

Як на українські компанії впливають санкції РНБО?

Система YouControl збирає та формує інформацію не тільки за назвою українських компаній зі списку санкцій РНБО, але й враховує активи російських компаній за юридичною та фізичною особами.
Це означає, що якщо російська компанія або фізособа є наявною у санкційних списках і при цьому має якесь відношення до будь-якої української компанії ‒ ви побачите це в системі.

Варто зазначити, що торгівля з країнами під санкціями збільшує ймовірність не лише репутаційних ризиків, а й потрапляння у санкційні списки у майбутньому. Зокрема, через порушення міжнародного законодавства з фінансування тероризму і відмивання коштів.
"Є велика ймовірність, що діяльність компанії під санкціями містить певні комплаєнс-ризики, пов'язані із визначеними національним законодавством обмеженнями співпраці з нею. В такому випадку доцільно уважніше придивитись до такого контрагента.
Окрім того, існує вірогідність, що рано чи пізно до такої фірми застосують персональні санкції, і тоді її господарська діяльність і фінансові можливості суттєво постраждають. А найголовніше, що під певні обмеження можете потрапити і ви як фірма-партнер", — коментує ситуацію заступник директора з юридичних питань YouControl Данило Глоба.

Дізнайтеся за хвилину, чи ваш контрагент під санкціями

Щоб перевірити потенційного клієнта на наявність у санкційних списках РНБО, треба здійснити два простих кроки:
Крок 1. Пошук досьє компанії за назвою чи кодом ЄДРПОУ.
Крок 2. Натискаємо на вкладку Публікації”, де надано офіційні повідомлення стосовно обраного контрагента.

Якщо ви не хочете зіткнутися з можливими загрозами для вашого бізнесу, уникайте укладення договорів з ризиковими контрагентами, які наявні у санкційних списках РНБО. Адже це може стати причиною заборони отримання іноземних інвестицій, кредитів, активів за кордоном тощо.
Щоб запобігти співпраці з ненадійними контрагентами, здійснюйте перевірку обраної компанії разом з YouControl.

Джерело:  YouControl

0 Response to 'Дізнатись чи контрагент під санкціями РНБО України допоможе YouControl '

Дописати коментар

Прихильники